tisdag 24 februari 2009

Fettisdagen & de jävla ICA handlarna

I dag är det Fettisdagen, (vansinnigt kul namn på en dag)
Fettisdagen innebär att det egentligen först i dag är lagligt att äta semlor. Nu är det ju iofs som så att semlor redan började säljas under mellandagsrean, så de flesta av oss har ju redan hunnit äta ett gäng.

Träffade en direktör på ett brödföretag för ett tag sedan och vi började prata om hur lågkonjunkturen påverkar bagerierna. Han påstod att ”de jävla ICA handlarna” skall ha sådana oskäliga påslag och att alla konsumenter börjat få fibrer på hjärnan. I övrigt gick det dock som tåget, trots kris vill svenskarna ha bröd och bullar (och antidepressiva läkemedel)
Föreslog att de skulle ta upp produktionen av Juliakakan på nytt men det var tydligen inte aktuellt då den bara hade sålt bra i Gbgs regionen. (När den var färsk och ljummen)
Inbillar mig själv att jag är en ganska kräsen konsument men blev snabbt idiotförklarad när jag råkade säga att jag ofta handlar butiksbakat bröd. ”Tror du de jävla ICA handlarna står ute på lagret och knådar deg eller...”
Icke sa nicke. Det börjar tydligen med att säd av okänt och tveksamt ursprung blandas med pulverjäst och massa E-tillsatser i smutsigt vatten till en deg. (i sunkiga fabriker belägna i Asien eller i Baltländerna!!!). Sedan fryser man ner degen i något år eller två tills en grossist får för sig att köpa ett parti som han kan sälja till "de jävla ICA handlarna". I butiken tinas degen upp, företrädesvis på lagret bland tomkartonger och möglig frukt, i en luft full av såväl dammråttor som bananflugor. Därefter gräddas degen och ställs ut i butiken på plåtar för att svalna. Detta görs bland alla kunder som pillar, nyser och hostar dirkt på de svalnande plåtarna. Medan de nygräddade bakverken sprider sin förföriska doft lockas jag, och andra mindre kräsna konsumenter, att köpa en baguette eller semla för 25 spänn av "den jävla ICA handlaren"
Smaklig spis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar