fredag 3 april 2009

Soppa är bra..

Generellt sätt äter man alldeles för lite soppa i Sverige. Förutom torsdagens ärtsoppa. Soppa är förhållandevis billig mat, enkelt att laga och om man lagar man en hyfsad portion så räcker det länge. Tänk vad mycket goda soppor det finns, tänk en Hummersoppa, en Jordärtskockssoppa eller en Potatis-Purjolök soppa med nybakat bröd och en god ost på.
Italienarna är grymma på mat och därför också grymma på soppor. När de lagar en Minestrone soppa så tar det typ en hel dag och i grytan åker i princip alla sorters grönsaker som finns. (En avsevärd skillnad från den svenska varianten i pulverform med 3 frystorkade majskorn och en sönderhackad spagetti) Tro nu inte att jag på något sätt är någon matsnobb bara för att jag gillar att laga mat. För alla Er som inte lever i samma lyckliga svenska kärnfamilj som jag gör vill jag passa på och betona att det finns jättebra halvfabrikat. Personligen använder jag självfallet också halvfabrikat i mellan åt. Ta t.ex Kelda sopporna som man enkelt och lätt kan piffa till.
För Er som inte vet hur man gör en bra soppa eller vill göra en soppa från grunden kommer här ett bra recept på Potatis-Purjolök soppa (eller Créme Vichyssoise om man föredrar köksfranska) som jag lagar ibland;
Fräs en strimlad purjolök och ca ett halvt kilo grovhackad potatis, men inte så det tar färg
Tillsätt buljong, ca 1,5 liter (grönsak eller höns) och låt puttra i 20 minuter.
Mixa slät med stavmixer medan du tillsätter 3 dl grädde (matlagningsgrädde/mjölk funkar)
Smaka av med salt & peppar
Strö knaperstekta bacon bitar över och servera
Kostnad max 30 spänn

Om du är muslim, jude, vegan eller av andra orsaker inte vill äta bacon kan du i stället ta nyklippt krasse eller gräslök. Drick ett bra vin till, själv är jag just nu inne i en vitvins period, så varför inte testa en bra Sancerre eller en Chablis, ja det är bara din fantasi som sätter gränsen. Soppa är bra mat….

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar